Week van het Kerkblad – een terugblik

Van 12 tot en met 17 april 2021 vond de Week van het Kerkblad plaats. Met dit jaar – heel toepasselijk – als thema ‘kerkblad, teken van hoop en verbinding’. Tijdens deze aandachtsweek bood De Zalige Zalm diverse activiteiten aan om het kerkblad/parochieblad en de makers in het zonnetje te zetten. De slagroom op de taart was de verkiezing van het Kerkblad van het Jaar, die gewonnen is door het parochieblad BIJeen van de Heilige Drie-eenheid parochie in Nieuwegein, IJsselstein en omgeving. Op deze pagina blikken we terug op de diverse activiteiten.

Livestream vanuit café De Zalige Zalm

Kerkbladendokters  

Tijdens de week van het Kerkblad maakten diverse redacties van kerkbladen gebruik van het aanbod van een gratis consult bij de kerkbladendokters. Tijdens een Zoomgesprek kregen zij wijze raad, praktische tips en antwoorden op hun specifieke vragen rondom het maken van hun kerkblad. 

Openbare presentatie kerkbladenportal 

Er was veel belangstelling voor de twee openbare presentaties over de kerkbladenportal van De Zalige Zalm. In deze presentaties lichtte Sipke Draisma de missie en de werkwijze toe. Daarna gaf hij een korte rondleiding door het online opmaaksysteem en het redactiemateriaal dat beschikbaar is in de portal. Ook de tarieven, het drukwerk en de deadlines kwamen aan de orde. 

Workshop ‘Optimale kerkblad lay-out’

Workshops

Tijdens de kerkbladenochtend op zaterdag 17 april konden de deelnemers onder andere twee workshops volgen. Vanuit ‘café De Zalige Zalm’ in de School van Frieswijk volgden 270 deelnemers deze livestream. Grafisch vormgever Leonie Koppel verzorgde de workshop ‘Optimale kerkblad lay-out’. In de tweede workshop besprak Sipke Draisma een aantal veel voorkomende redactionele uitdagingen. Iedere workshop bestond uit een instructiefilm, een interactieve quiz en een vragenronde. 

Kerkblad van het Jaar

Het parochieblad BIJeen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Nieuwegein, IJsselstein en omgeving is op zaterdag 17 april uitgeroepen tot Kerkblad van het Jaar 2021. De jury koos voor BIJeen omdat het op een zeer toegankelijke manier in tekst en beeld voor hoop en verbinding zorgt, juist in tijden van afstand en somberheid.

Baken in roerige tijden

De titel werd verleend aan het kerk/parochieblad dat in deze lastige tijd duidelijk een verbindend teken van hoop is geweest. De juryleden Almatine Leene, Hendro Munsterman en Marcel Holl beoordeelden 39 inzendingen vanuit het hele land. Zij kozen uiteindelijk voor BIJeen omdat het op een toegankelijke manier alle generaties aan elkaar verbindt, zowel binnen de kerk als buiten in de dorpen. Een jong stel vertelt bijvoorbeeld hoe het was om in coronatijd een baby te krijgen en een student vertelt hoe hij deze tijd beleeft. Pastor en schrijver Marinus van den Berg vertelt hoe hij coronapatiënten bijstaat. Ook andere thema’s komen aan bod, in gedichten, kunst en overwegingen. Het blad ademt optimisme en vertrouwen en brengt op die manier de Blijde Boodschap van de kerk bij de mensen thuis.

De bekendmaking vond plaats aan het einde van de kerkbladenochtend. De winnende redactie werd live in de uitzending verrast met een bezoek aan huis waarbij ‘razende reporter’ Celine Timmerman de schaal, de bloemen en de taart overhandigde.

SAMEN en PROEF!

Het kerkblad SAMEN van de protestantse gemeente Veldhoven veroverde de tweede plaats met de vakantiespecial van vorig jaar. Deze gemeente besloot een extra zomernummer uit te brengen, om op die manier de thuisblijvende lezers een hart onder de riem te steken.
De protestantse gemeente Voorburg werd derde met het kerkblad PROEF! Ook dit blad geeft op een heel creatieve manier invulling aan hoopvolle verhalen. Op een uitnodigende manier belicht het blad wat er wél kan in deze tijd, in en om de kerk, in het dorp en de wereld. De jury was ook gecharmeerd van een originele, typisch protestantse rubriek: het Pepermuntje, waarin een gemeentelid zich laat kennen.

De redactie van BIJeen ontving als prijs een speciaal ontworpen schaal. Deze schaal is gemaakt door kunstenaar Chris Visser uit Deventer, die ook voor de eerdere edities van de verkiezing de prijs vervaardigde.

Bekijk hier de fragmenten van de prijsuitreiking

Winnaar
Parochie H. Drie-eenheid
2de plaats
Protestantse Gemeente Veldhoven
3de plaats
Protestantse Gemeente
Voorburg
Extra prijs
Protestantse Gemeente
Tiel

Kijkje achter de schermen

Meer informatie?

Heeft u een vraag, wilt u meer informatie, een afspraak bij de kerkbladendokter of misschien een presentatie?

Aan de Week van het Kerkblad werkten mee:

Leonie Koppel, Karel Houtzager, Hendro Munsterman, Almatine Leene, Chris Visser, Edwin Brinkhuis, Marco Timmerman, het team van Nachtzon Media en het team van De Zalige Zalm.
Locatie: de School van Frieswijk