EEN BEMOEDIGEND KERKBLAD

In een tijd waarin verwarring en angst heerst kan een kerkblad een belangrijke rol spelen om mensen te bemoedigen en te inspireren. Juist in een tijd waarin de kerkgang niet mogelijk is kunt u via het kerkblad de boodschap van geloof, hoop en liefde brengen. Op die manier is uw kerkblad een tastbaar teken van verbondenheid.

5 TIPS VOOR KERKBLADREDACTIES

We hebben vijf tips voor u op een rijtje gezet die u kunnen helpen om uw kerkblad in deze bijzondere tijd een meerwaarde te geven:

1. Laat in het blad voorlopig de ‘mededelingen’ grotendeels weg. Breng het actuele kerknieuws vooral via de website en de sociale media. Gebruik het kerkblad vooral waar het blad goed in is: het vertellen van verhalen. Verhalen die de brug slaan tussen kerk en samenleving, tussen traditie en actualiteit. Persoonlijke verhalen waarin mensen de betekenis van hun geloof duiden.

2. Die verhalen kun je in verschillende vormen maken, bijvoorbeeld columns of interviews met kerkleden die nu van dichtbij met de coronacrisis te maken hebben. Denk daarbij vooral aan mensen uit de zogeheten vitale beroepen, en vergeet ook de vakkenvullers niet. Zo’n interview kun je als redactie heel goed telefonisch afnemen. Vraag ernaar hoe ze deze tijd beleven. Speelt geloven een rol in wat zij ervaren? Putten ze daar troost uit? Zien ze naast alle moeilijke dingen ook hoopvolle dingen gebeuren?

3. Ga aan de slag met de Bijbel. Vraag uw pastor of dominee om een column te schrijven hoe de Bijbel omgaat met tijden van angst. Wat zeggen de psalmen ons daarover? In welk Bijbelverhaal vindt uw pastor/dominee nu troost?

4. Vraag de lezers om gebeden of afbeeldingen in te sturen (via de mail) die hun tot troost zijn en vraag waarom die tekst of afbeelding houvast biedt.

5. Zorg ook voor humor en relativering in het blad. Via QR-codes kun je verwijzen naar mooie,  ontroerende filmpjes zoals deze van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Over het maken van QR-codes vind je meer informatie op onze website.