Logo De Zalige Zalm

Geef de namen een gezicht

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Deze keer een pareltje over geschiedenis, over hoe een monument in het dorp de stille getuige is van grote gebeurtenissen op wereldniveau. De redactie van Dubbelspoor, het kerkblad van de protestantse gemeenten van Halle en Varsseveld besteedt hier uitgebreid aandacht aan.

 

klik op afbeelding om te vergroten

 

Monument in het dorp

46 namen op een monument aan de Rademakersbroek in Varsseveld. 46 namen van mannen die vlak voor het einde van de oorlog daar op die plek zijn gefusilleerd. Wie zijn deze mannen? Welke personen en verhalen gaan er schuil achter de namen op het monument?

Deze vraag wordt gesteld door Kirsten Zimmerman. Zij heeft een persoonlijke band met een van de namen, haar oudoom. In het gezin van haar moeder werd niet veel gesproken over de gebeurtenissen van vlak voor het eind van de oorlog. Kirsten is op zoek gegaan naar de verhalen. Niet alleen van haar eigen familie, maar de verhalen van alle 46 mannen. Om de overleden mannen en hun nabestaanden recht te doen. Inmiddels is ze projectleider van het project “Geef de namen een gezicht” vanuit het Aaltens Nationaal Onderduikmuseum..

 

Verzet

Opvallend is dat veel van de mannen in verzetsgroepen in Hardenberg zaten. Deze verzetsgroepen waren veelal gelieerd aan de kerken. Geloof speelde een belangrijke rol. Als inspiratie voor hun verzet en hun strijd voor rechtvaardigheid. En ook als steun in angstige tijden. Maar met het zicht op de bevrijding zijn juist in die laatste maanden voor de bevrijding nog veel slachtoffers gevallen.

Het verhaal in Dubbelspoor is indringend om te lezen. Ook is het hoogst actueel nu we herdenken dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Voor de directe nabestaanden zal het in die vele jaren vermoedelijk voortdurend actueel zijn gebleven.

De redactie van Dubbelspoor maakt met dit artikel een heldere verbinding tussen actuele maatschappelijke gebeurtenissen, zaken die spelen in het dorp en de kerk. Inspirerend!