Logo De Zalige Zalm

Workshops

Dag van het Kerkblad 25 mei 2019: een frisse blik op het kerkblad

Hieronder vindt u een overzicht van de workshops die worden aangeboden op de Dag van het Kerblad.  De Dag van het Kerkblad is EXCLUSIEF voor kerkbladredacties die samen met De Zalige Zalm hun kerkblad of parochieblad maken.

Schrijf je hier in!

 

Workshop 1 Een blad met Goed Nieuws – Arnoud Drop

Arnoud Drop

Ieder kerkblad of parochieblad heeft een unieke opdracht: het laat zien waar de gemeente of parochie voor staat en gaat. Een kerkblad kan een belangrijke impuls geven aan de (op)bloei van een gemeente of parochie door op een inspirerende manier te laten zien wat het geloof betekent voor mensen in die kerk. In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de missie van de kerk en je missie als redacteur. Hoe kun je dat vertalen naar aansprekende rubrieken en verhalen in je blad? We laten ons inspireren door het boek: ‘Als God renoveert, de kerk van onderhoud naar bloei’ van James Mallon.

Workshopleider Arnoud Drop is sinds 5 jaar directeur van Alpha Nederland en werkte daarvoor 7 jaar bij ABN AMRO. Alpha Nederland organiseert op honderden plaatsen in het hele land de Alphacursussen voor alle kerken, voor mensen die (opnieuw) kennis willen maken met het christelijk geloof.

Workshop 2 Hoe schrijf ik een goede column ? – Leo Fijen

Leo Fijen

Een goed geschreven column is vaak het eerste dat gelezen wordt. Een columnist kan je het gevoel geven dat hij of zij een vriend of goede kennis van je is. Juist daardoor kunnen deze korte persoonlijke verhalen de lezer inspireren en aan het denken of geloven zetten. Leo Fijen geeft in deze workshop zijn geheimen prijs, hij schrijft immers al jarenlang de beste gelezen column in het magazine van de KRO.

Workshopleider Leo Fijen is hoofd godsdienst en levensbeschouwing bij KRO-NCRV en directeur van uitgeverij Adveniat. Hij schreef tientallen boeken over geloof en leven, sterven en rouwen en het kloosterleven.

Workshop 3 Kerkblad privacy proof – Petra Stassen

Petra Stassen

Sinds het ingaan van de nieuwe AVG wet worden ook de redacties van kerkbladen geconfronteerd met strengere eisen op het gebied van privacy. In deze workshop zetten we alle regels op een rij, maar we kijken ook met elkaar hoe we de bladen toch persoonlijk en uitnodigend kunnen maken. We leren daarbij van elkaars praktijkervaringen en oplossingen.

Workshopleider Petra Stassen is directeur van de Silas Groep. Deze groep ondersteunt kerken op het gebied van administratie, beheer en onroerend goed.  Zij werkte als jurist jarenlang voor bisdommen en kerkelijke organisaties.

 

Workshop 4 Jongeren en kerkblad: Yes, we can! – Iris Holl & Celine Timmerman

Iris
Celine

Het is goed mogelijk om jongeren te betrekken bij het kerkblad. Zet ze op de cover, laat ze zelf aan het woord of betrek ze bij de redactie. In deze workshop laten we aan de hand van verschillende voorbeelden zien dat het kan en we vragen het aan de jongeren zelf!

Workshopleiders Iris Holl en Celine Timmerman. Iris Holl is 20 jaar, volgt een musicalopleiding, is begeleidster van de kinderkerk in haar parochie, ze volgt de social media maar leest ook graag tijdschriften. Zij heeft een frisse mening over jongeren en kerkbladen. Celine Timmerman is trainer en adviseur voor De Zalige Zalm en weet daarnaast als freelance journalist hoe je jongeren het beste met tekst én beeld kunt bereiken.

Workshop 5 Een tweede leven voor je kerkblad – kerkbladpoëzie – Lieke Weima

Lieke Weima

Interviews, foto’s, mooie uitspraken, Bijbelteksten: een kerkblad staat er vol mee. Na het lezen kun je het blad een tweede leven geven door er een kerkbladcollage van te maken. Door knipsels uit het blad samen te voegen tot een creatieve collage ontstaat kerkbladpoëzie. Een inspirerende en creatieve workshop, die een frisse blik geeft op je kerkblad waarmee je later zelf of met een groep aan de slag kunt.

Workshopleider Lieke Weima is sinds 2018 dorpsdominee in het Friese Scharnegoutum. Ze speelt graag met taal op haar weblog Lemma’s (over inburgeren en de Friese taal) en als eindredacteur van Stad Gods, het tijdschrift van de zusters augustinessen in Hilversum/Utrecht . Op haar Instagram account @le.weima plaatst zij regelmatig haar collages van tijdschriftpoëzie.

Workshop 6 Workshop verhalend schrijven – storytelling – Kalien Blonden

Kalien Blonden

Hoe vertel je een goed verhaal dat nét dat beetje meer heeft? In deze workshop vertelt schrijvend journalist en programmamaker Kalien Blonden hoe je met technieken uit de verhalende journalistiek (‘story-telling’) de lezers tot aan de laatste zin geboeid houdt.

Workshopleider Kalien Blonden werkt al 27 jaar als redacteur en verslaggever bij de KRO-radio en televisie, voor de programma’s Tussen Hemel en Aarde en Kruispunt TV. Ook publiceert zij in dagblad Trouw en schrijft ze regelmatig artikelen en interviews voor KRO Magazine. Kalien Blonden was ook hoofdredacteur van het parochieblad Martinus Magazine en heeft daarnaast haar eigen bedrijf De Verslagkamer.

Workshop 7 De kracht van foto’s – Ilona Hendriks

Ilona Hendriks

Een foto zegt meer dan duizend woorden, aldus een bekende bladenmakersregel. Natuurlijk gaat het daarbij het liefst om een foto van goede kwaliteit. Maar wanneer is een foto krachtig en prachtig en waar moet je op letten als je foto’s maakt in een (donkere) kerk.  In deze workshop krijg je tips over het maken en plaatsen van foto’s. Hoe komen ze het beste over en hoe versterken ze de inhoud van het artikel? Een leerzame workshop over fotoredactie.

Workshopleider Ilona Hendriks is fotograaf en heeft ook jarenlang gewerkt als communicatieadviseur. Ze weet daarom hoe foto’s bijdragen aan het overbrengen van de boodschap en welke rol ze hebben in een blad. Ilona werkt vanuit haar bedrijf Visual Impact.

 

Workshop 8 Een frisse blik op de lay-out – Leonie Koppel

Leonie Koppel

Ieder tijdschrift/magazine heeft een eigen sfeer, eigen lettertypes en een eigen kleurenschema. In deze workshop leer je in een aantal stappen hoe je de opmaak van je blad kunt verbeteren en overzichtelijk kunt opbouwen, zodat het nog prettiger zal zijn om te lezen.
Tip: neem voorbeelden van je eigen blad mee.

Workshopleider Leonie Koppel deed de opleiding Grafische Vormgeving aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Ze werkte bij De Weijer Design BNO als ontwerper en is sinds 2013 freelance ontwerper.

De kerkbladendokter

Heeft u een specifieke vraag die u aan een van onze kerkbladdeskundigen wilt voorleggen, dan kunt u op consult bij de kerkbladendokter. Tussen 12.00 en 14.00 houdt de dokter spreekuur. Ieder consult duurt maximaal 10 minuten. U kunt zich tijdens de dag hiervoor inschrijven.

 

Schrijf je hier in!

 

Praktische informatie

Datum: zaterdag 25 mei 2019
Adres: De Koningskerk, Mariënburghstraat 4, 7415 BP Deventer
Parkeren: er is gratis parkeergelegenheid in de omgeving van de kerk
Openbaar Vervoer: vanaf station Deventer gaat bus 4 richting Schalkhaar. Stap uit bij de vierde bushalte (4 minuten), halte Splithofstraat. De kerk bevindt zich aan de overzijde van de straat, op 2 minuten loopafstand.
Lopen: Vanaf NS-station Deventer loopt u in 19 minuten naar de kerk (1,5 km).
De kerk is rolstoeltoegankelijk.

In bijzondere situaties kunnen wij vervoer regelen van het NS station naar de Koningskerk. Wilt u daar gebruik van maken, neem dan contact op met annet@dezaligezalm.nl.