Blikvangers

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Wat wil je als redactie? Natuurlijk dat je blad gelezen wordt! En daar doet iedere redactie haar uiterste best voor. Je bereikt je doel als je de lezer weet uit te nodigen. Daar zijn heel veel manieren voor. Goede artikelen, aansprekende interviews en een mooie opmaak dragen daar vanzelfsprekend aan bij. Maar ook kleinere elementen in je blad kunnen je lezer uitnodigen om te gaan lezen.

Zo maakt de redactie van het Zaans Kompas van de protestantse gemeente Zaandam op een opvallende manier werk van de inhoudsopgave. Op de inhoudspagina staan foto’s. Ze staan keurig opgestapeld als de kleurige blokken uit een blokkendoos. De foto’s houden verband met het onderwerp. Een steekwoord op de foto kondigt kort aan waar het over gaat.

Niet de woorden, maar de foto’s zijn hier de echte blikvangers. Zij doen het grote werk om de lezer nieuwsgierig te maken naar de bijbehorende pagina.


Rustige verleiding

De hele pagina ziet er rustig en overzichtelijk uit. Door te werken met de ordening van de blokken , is de rust voor het oog behouden. Maar tegelijkertijd oogt de pagina juist heel fris en aantrekkelijk door de gevarieerde en kleurrijke foto’s. Daar word je ogenblikkelijk nieuwsgierig van. Kortom: je wordt rustig verleid om te gaan lezen.

Er wordt wel eens gezegd dat het oog ook wat wil. Deze inhoudspagina zorgt daarvoor!