I.M. met weinig woorden

Bij De Zalige Zalm kijken we steeds opnieuw met veel plezier door de prachtige bladen die de redacties samen met ons maken. We zijn altijd op zoek naar mooie voorbeelden van geloofscommunicatie, dat zijn onze pareltjes. Deze pareltjes delen we graag met alle redacties.

Iedere redactie, van welke kerk ook, besteedt aandacht aan de mensen die in de afgelopen periode overleden zijn. Sommige redacties plaatsen een uitgebreide levensbeschrijving in het In Memoriam. Andere redacties kiezen ervoor om alleen de namen van de overledenen te noemen. Grote verschillen zijn er ook in de vormgeving van deze pagina’s. Er is veel variatie in aan te brengen. Maar hoe dan ook, iedere redactie werkt zorgvuldig aan dit belangrijke onderdeel van het kerkblad.

Opvallen door verstilling

Klik op afbeelding om te vergroten

In de februari-editie van de protestantse gemeente in Velp vinden we een mooi voorbeeld van een redactie die alleen de namen noemt van de overledenen. Dat klinkt sober. Maar door de vormgeving trekt deze pagina toch veel aandacht.

Opvallend is de grote foto die over 2 pagina’s is geplaatst. Je ziet een paarsblauwe lucht met op de voorgrond een jongen die een wensballon vasthoudt. Over de foto heen is een toepasselijk gedicht geplaatst. Rechtsboven lees je de namen van de overledenen. De pagina vraagt ogenblikkelijk je aandacht door de verstilling die wordt opgeroepen. Door het beeld op de pagina kom je als vanzelfsprekend in de stemming om te mijmeren over de mensen van wie afscheid wordt genomen. Beeld, inhoud en intentie vallen hier samen.

Dit voorbeeld laat zien hoe je met weinig woorden de overledenen toch goed tot hun recht kunt laten komen in je kerkblad.

Wilt u ook een nieuwe stap zetten met uw kerkblad of parochieblad? Dat kan! Hier vindt u meer informatie: kerkbladen & parochiebladen