Mens en dier

Bij De Zalige Zalm lezen we graag de bladen die door parochies en protestantse gemeenten worden gemaakt met parochiemagaZIN en kerkmagaZIN. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Bij de beesten af

klik op afbeelding om te vergroten

Het oktobernummer van ‘In Samenspraak met Heel Hoorn’ staat in het teken van Mens en Dier. Een groot thema, want over onze relatie tot en omgang met dieren valt veel te zeggen.

Hoewel het hele kerkblad vol staat met interessante wetenswaardigheden over mens en dier in het licht van het Christelijk geloof, zijn er twee pagina’s die ik er toch graag wil uitlichten. Het zijn beide pagina’s die u aan het denken zetten.

Allereerst is er de column van de hoofdredacteur van Heel Hoorn, Ton Heijboer. Niet alleen brengt hij de consumptie van vlees door Christenen ter sprake, ook brengt hij de regels van het halal en koosjer bereiden en nuttigen van vlees en welke onberedeneerde vooroordelen daar uit voortkomen. Dikwijls leiden deze vooroordelen tot wat hij religiofobie noemt, een angst die een gevaar kan vormen voor iedere vorm van openbare geloofsbelijdenis.

Puzzel

klik op afbeelding om te vergroten

Een pagina waar u ook uw hersens zal gebruiken en misschien zo af en toe de Bijbel er op na moet slaan, is de puzzel ‘Bijbelse beesten’. Er wordt in deze puzzel naar twaalf dieren en mensen gevraagd die samen een rol spelen in een van de vele verhalen die de Bijbels rijk is.