Foto uit de oude doos

Bij De Zalige Zalm lezen we graag de bladen die door parochies en protestantse gemeenten worden gemaakt met parochiemagaZIN en kerkmagaZIN. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

In de editie van september 2017 van KAN Nieuws komen we zo’n mooi voorbeeld tegen. De redactie heeft eerder een oproep gedaan voor het aanleveren van oude foto’s. In dit blad zien we een oude foto uit 1946 van een Heilige Communie.

De kinderkopjes zijn van lang geleden, zichtbaar aan de mode uit lang vervlogen tijden. Het eerste wat je doet, is kijken of er nog bekende koppies bij zijn. Een oud klasgenootje van vroeger. Of, als je van een latere generatie bent, je ouders of ooms en tantes. “Ken je die nog, die daar achteraan staat?”, vraag je dan. Was dat niet de broer van ? En zo ontstaat vanzelf een gesprek over de mensen en gebeurtenissen van toen.

Klik op afbeelding om te vergroten

Maar behalve speuren naar oude bekenden, valt de blik ook op die grote groep kinderen die de Heilige Communie doet. De groepen communicanten van nu zijn veel kleiner. De veranderingen in het kerkelijk leven zijn de laatste decennia dan ook groot geweest. Zo’n oude foto laat je ook even stilstaan bij deze veranderingen, de tijdgeest van toen en nu. Dit zal de een verdriet doen, de ander niet.  Maar hoe dan ook: met het plaatsen van deze foto’s in haar blad, zet de redactie aan tot nadenken over ontwikkelingen in het geloofsleven.

Uit: KAN nieuws, parochies Kortenhoef, Ankerveen en Nederhorst den Berg, september 2017