Workshops dag van het Kerkblad 2017

 

[one_half]

Zaterdag 4 november 2017 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Brandpunt en Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4-A, 3743 KN in Baarn
Speciaal voor kerken die aangesloten zijn bij parochiemagaZIN en kerkmagaZIN.

De inschrijving is gesloten. Het maximaal aantal deelnemers voor de Dag van het Kerkblad 2017 is bereikt, ook de wachtlijst is inmiddels vol.

Programma Dag van het Kerkblad

[/one_half] [one_half_last] [/one_half_last] [one_half] Een optimale lay-out
Ieder tijdschrift/magazine heeft een eigen sfeer, eigen lettertypes en een eigen kleurenschema. In deze workshop leer je in een aantal stappen hoe je de opmaak van je eigen blad kunt verbeteren en overzichtelijk kunt opbouwen, zodat het nog prettiger is om te lezen. Iedere deelnemer krijgt zo mogelijk advies op maat.

Workshopleider: Leonie Kopppel

Leonie Koppel volgde de opleiding grafische vormgeving aan kunstacademie Sint Joost in Breda. Ze werkte bij De Weijer Design als ontwerper en is sinds 2013 freelance ontwerper.

De kracht van foto’s
Een foto zegt meer dan 1000 woorden, aldus een bekende bladenmakers-regel. Natuurlijk gaat het daarbij het liefst om een foto van goede kwaliteit. Wanneer is een foto krachtig en prachtig? In deze workshop leer je waar je als redacteur op moet letten bij het plaatsen van foto’s in het blad. Hoe komen foto’s het beste over en hoe versterken ze de inhoud van het artikel? Een leerzame workshop over fotoredactie.

Workshopleider: Anne Christine Girardot

Anne Christine Girardot is televisieregisseur en documentairemaker bij Nachtzon Media en maakt prachtige foto’s. Ze heeft een groot talent voor mooie beelden en won verschillende prijzen met de film ‘De terugkeer van de monniken naar Schier’. Deze film vertelt het verhaal van de trappisten van het klooster Sion die de moed hebben om te verhuizen naar Schiermonnikoog en daar helemaal opnieuw te beginnen.

Interviewtraining
In deze workshop ontdek je waarover je iemand kunt interviewen voor het kerkblad en welke voorbereiding dat vraagt. Van het uitnodigen/vragen van de gast tot het opstellen van een goede vragenlijst. Vervolgens krijg je bruikbare tips om het gesprek in de juiste koers te houden en ten slotte praktische adviezen om het interview uit te werken tot een boeiend verhaal. Denk daarbij aan een pakkende inleiding, wel of niet uitschrijven van de vragen en een goede opbouw van het verhaal.

Workshopleider: Kalien Blonden

Kalien Blonden werkt al 26 jaar als redacteur en verslaggever bij de KRO-radio en televisie, voor de programma’s Tussen Hemel en Aarde en Kruispunt TV. Ook publiceert zij in dagblad Trouw en schrijft ze regelmatig artikelen en interviews voor KRO Magazine. Kalien Blonden was ook hoofdredacteur van het parochieblad ‘Martinus Magazine’ en heeft daarnaast haar eigen bedrijf De Verslagkamer.

[/one_half] [one_half_last] Laat zien wat je gelooft!
Ieder kerkblad of parochieblad heeft een unieke opdracht, het laat zien waar de gemeente of parochie voor staat en gaat. Het blad is een belangrijke drager van de Blijde Boodschap. In deze workshop laten we zien hoe je blad kan doorgroeien van een informatie- en mededelingenblad tot een uitnodigend magazine dat inspirerend is voor zowel de betrokken als minder betrokken lezers.

Workshopleider: Laetitia van der Lans

Laetitia van der Lans is samen met haar man Marcel Holl de drijvende kracht achter De Zalige Zalm. Vanuit haar theologische en journalistieke achtergrond help ze kerken om hun communicatie zo in te richten dat de boodschap van de kerk zo optimaal mogelijk gehoord wordt. Ze werkte eerder jarenlang bij de KRO/RKK, maakte het parochieblad ’t Zout in Deventer en was woordvoerder van bisschop De Korte in Groningen.

Redactie in actie – forumgesprek
In dit forumgesprek vertellen hoofdredacteuren van verschillende kerk- en parochiebladen hoe zij zich laten inspireren om van iedere nieuwe editie een aansprekend kerkblad te maken. Hoe blijven de redacties fris en jong van geest, wat is hun werkwijze en hoe betrekken zij nieuwe mensen bij de redactie? Een interactief gesprek met alle deelnemers om te leren van elkaars fouten en successen.

Gespreksleider: Sipke Draisma

Sipke Draisma is senior communicatieadviseur bij De Zalige Zalm. Sipke Draisma is theoloog en leken-dominicaan. Hij werkte 11 jaar bij de KRO-radio en de afgelopen 18 jaar als pastoraal werker in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Sinds 2013 was hij daarnaast deeltijd werkzaam als hoofd communicatie van hetzelfde bisdom.

[/one_half_last]