Project van start

 

De deelnemers zijn klaar voor de start.

Vijftien protestantse gemeentes uit het hele land geven hun kerkblad dit jaar een krachtige impuls. Tegelijkertijd gaan zij intensief met de app Protestant aan de slag om hun kerkleden ook mobiel te bereiken. Deze 15 gemeentes doen mee aan het project KerkmagaZIN 2017 dat zaterdag 14 januari 2017 van start ging. Dit is een gezamenlijk project van de Protestantse Kerk in Nederland en De Zalige Zalm.

Marcel Holl over kerkblad maken nieuwe stijl

Kerkblad wordt visitekaartje
De redacties vormen hun kerkbodes en kerkblaadjes dit jaar om tot aantrekkelijke en uitnodigende kerktijdschriften. Zowel qua vorm als inhoud laten de afzonderlijke redacties een frisse wind door hun kerkbladen waaien. Zij gaan de uitdaging aan om van hun kerkblad het visitekaartje van de gemeente te maken dat iedereen graag wil lezen, jong en oud, kerkelijk en randkerkelijk. Al deze redacties gaan hun kerkblad maken met behulp van kerkmagaZIN.

Eerste-hulp-bij-app-teams
Met de inzet van de app Protestant communiceren de gemeentes hun actuele nieuws met alle kerkleden die de app op hun telefoon hebben gedownload. Om dit optimaal te laten slagen helpen ‘eerste-hulp-bij-app-teams’ na de kerkdienst de kerkleden bij het downloaden van de app op hun telefoon. Veel senioren hebben immers een smartphone maar zijn niet altijd even behendig met het instellen van nieuwe apps. Op deze manier helpen jong en oud elkaar in de gemeente met dit nieuwe communicatiemiddel.

Het kerkblad laat de missie van de gemeente zien.

Redactietrainingen
Zaterdag 14 januari waren de 15 redacties en communicatiewerkgroepen bij elkaar op het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht. Met een aantal workshops en presentaties leerden zijn om op een nieuwe manier naar hun communicatie te kijken. De nadruk ligt daarbij op de missie van de geloofsgemeenschap. Die missie is het uitgangspunt van blad, app, website en nieuwsbrief. Gedurende het jaar worden de redacties extra begeleid en in december onderzoekt iedere gemeente, door middel van een enquête, wat het effect is van deze vernieuwing.

De protestantse gemeentes die deelnemen aan dit speciale project zijn: Borger, Berkel en Rodenrijs, Bunschoten-Spakenburg, De Bilt, Den Haag-de Pax Christigemeente, Emmen, Hilversum, Leens, Neede, Raalte, Rijswijk, Tilburg, Voorthuizen, Warffum-Breede-Usquert en Zutphen.